Tuesday, September 20, 2005

De Gevangenis in

Vandaag zijn we naar Inveraray geweest, aan Loch Fyne. Er was daar namelijk een gevangenis museum, met oude rechtbank. ā€“ beroepsdeformatie zullen we maar zeggen ā€“ Bleek helaas verder rijden dan we verwacht hadden, maar het museum was heel leuk. Het was ingericht in de oude gevangenis gebouwen, het politie bureau en de rechtbank. De oude cellen waren er nog, maar nu met informatieborden erin. Je kon een oude hangmat proberen, er waren poppen van gevangenen. Er liepen echte bewakers en een echte gevangene rond. In de oude rechtzaal was een bandje aan het spelen met een rechtzaak, ook stonden er poppen. Het gaf wel een leuke indruk. Wat me opviel was dat al vrij vroeg ā€“ 1848 - de standaard van behandeling daar ongeveer gelijk was aan die nu bij ons. Eigen cel, verwarming, wasfaciliteiten, boeken, werk, een dokter die bestraffingen moest goedkeuren etc. (voor 1848 gingen er 8 man in een kleine vochtige koude cel en was er verder helemaal niets). Er waren ook luchtruimtes, zowel overdekt als onoverdekt. Het enige was dat de gevangenen ook hier niet met elkaar mochten praten, alleen met de dominee. Maar die fout hebben wij ook gemaakt. Heel leuk museum.
Daarna hebben we daar gegeten en zijn we terug gereden naar Glasgow. Daar zijn we net nog even de stad in geweest - winkels verkennen - en nu zitten we, alweer, in de Subway. Giljam moet toch afscheid nemen van zā€™n geliefde broodjes zaak.
Morgen gaat hij terug naar Nederland. We weten het nog niet zeker maar misschien ga ik of mee naar Edinburgh, of naar Newcastle. Hangt van de busverbinding en prijs af.

1 Comments:

Blogger Nelleke said...

he pap,

In 1848 werden de omstandigheden in de oude gevangenis zo afschuwelijk slecht gevonden dat men een nieuwe gevangenis heeft gebouwd waar alles beter geregeld werd. 1 gevangene per cel, wasfaciliteiten, verwarming, werk, boeken, onderwijs etc. Er was ook een dokter die voor de gevangenen zorgde, kortom de omstandigheden gingen er enorm op vooruit. Dit kwam door de nieuwe mannier van denken over de behandeling van gevangenen die in die tijd ontstond

liefs Nelleke

12:36  

Post a Comment

<< Home