Monday, October 03, 2005

De Burrell collectie


Zaterdag. Ik moest inderdaad vroeg op. Vandaag was er een uitje georganiseerd door de International Society naar een beroemd museum even buiten het centrum van Glasgow. De Burrell collectie. Een fascinerende collectie van bijna 9000 stukken van heel verschillende aard. Mr Burrell was een verzamelaar. Hij verzamelde alles wat hij mooi vond. En dat was heel verschillend van aard. Hij hield zelf niet van reizen maar hij was een reder en hij liet zijn kapiteits dingen meenemen van hun reizen. Zo heeft hij stukken van over de hele wereld. Van Japan, Griekenland, Egypte. Uit de oudheid, de middeleeuwen. Standbeelden, wandkleden, meubles, schilderijen, kantwerk, kleding, zelfs poorten, noem het maar op en hij heeft er iets van. Ik heb een boek gekocht over de collectie, dus wie later nog eens uitgebreidt wil kijken moet een keer langs komen als ik weer terug ben. Een zeer uitgebreide collectie in ieder geval. We gingen met een guided tour mee. Die duurde een uur, maar was zeer de moeite waard. De gidsen zijn vrijwilligers, en elke gids neemt je mee naar die stukken die ze zelf het mooist vinden. Dus je kan de tour meerdere keren nemen en elke keer wat nieuws horen.
Toen mr Burrell oud werd en zijn huis te klein heeft hij zijn hele collectie aan de stad Glasgow geschonken in 1944. Zijn enige eis was dat de aandacht naar de collectie zou gaan en niet naar hem en dat alle stukken het hele jaar door te zien moesten zijn (dus niet de zeldzame tapijten maar 2 maanden per jaar ter bescherming). Ook moest iedereen er met openbaar vervoer goed kunnen komen.

Naast een bijzondere collectie, in een speciaal ervoor gebouwd museum ligt het museum ook nog eens op een heel mooi landgoed met bossen en alles. En laat het nu net de enige stralend blauwe, zonnige dag van het jaar zijn in Schotland. Heerlijk was het.

Ik voeg hier een paar foto's bij van het gebouw en de collectie om een indruk te geven.

's Avonds ben ik nog met een duits meisje Lisa naar de bioscoop geweest. We hebben de film 'blinded' gezien, een hele boeiende film, die je constant op het verkeerde been bleef zetten. Het was echter geen popcorn movie. Hij was wel intensief en een beetje somber. Met een goed einde. Erg mooi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home