Monday, October 31, 2005

Donderdag 27/10 Culloden Battlefield

Vandaag zijn we richting het oosten gegaan, vanuit Inverness gezien. Als eerste kwamen we langs een oud fort. Fort George, dat hebben we alleen van buiten even bekeken. Het fort is al heel oud, maar grondig verbouwd en doet nu nog dienst als militair trainingscentrum.
De volgende stop op de route was Benromach destilleerderij, om ook hier wat whisky in te slaan. De tour hebben we dit keer maar over geslagen. Het was een prachtige dag vandaag, zoals je kan zien aan de foto van mijn moeder en Herma die van de zon genieten. De temperatuur liep op tot zo’n 20 graden. Het was de warmste dag in oktober voor een hele lange tijd, vergelijkbaar met een zomerdag. Er liepen mensen in korte broeken rond. En dan te bedenken dat ‘t gisteren nog 7 graden was.
Hierna wilden we een kasteel bezoeken wat in de buurt moest liggen, maar hoe we ook zochten we konden het niet vinden. De bordjes wezen eerst de ene kant op en daarna weer terg. Er ontbrak vermoedelijk een bordje. Na lang zoeken vonden we het toch, maar het bleek dicht te zijn. Het volgende kasteel bleek ook dicht te zijn, dus dat was een beetje rare start.

Het volgende punt op het programma was Culloden Battlefield. Waar de beroemde veldslag tussen Bonnie prince Charlie (en de Jakobieten) en de Duke of Cumberland is gestreden. Deze slag, die de Highlanders verloren, had tot gevolg dat de Engelsen, bang voor een nieuwe opstand, de hele Highland cultuur verboden. Clans werden uit elkaar gerukt. De schotse rok en doedelzak werden verboden en er volgenden deportaties uit de Highlanden naar Australië etc. Het slagveld is nu te bezichtigen via een wandeling. Langs de wandeling staan bordjes met informatie. Ook staan er overal ruwe steenden die daar neer zijn gezet door de verschillende clans om hun gevallenen te herdenken. Interessant. Zeker op zo’n mooie zonnige dag als vandaag.

Na Culloden battlefield nog een korte stop bij een prehistorisch kerkhof. En toen door naar huis. En de winkel natuurlijk. Vandaag vonden we eindelijk de grote Tesco Extra waar we al de hele week naar op zoek waren, ach beter laat dan nooit.

1 Comments:

Blogger Dirk said...

Vermeld mag nog worden dat de zoektocht naar het onvindbare kasteel leidde tot een paar honderd meter onvervalst terreindrijden, omdat de routeplanner het drassige voetpaadje klassificeerde als weg.
Verder: het battlefield was vooral een drassig grasveld, maar het weer was mooi dus de wandeling schoon, en Nelleke en haar vader konden al hun fantasie kwijt bij het bestuderen van het historische gebied.

21:39  

Post a Comment

<< Home