Sunday, January 08, 2006

Parijs!!

We vertrokken vroeg op de ochtend na tweede kerstdag, althans vroeg voor ons doen, en zeker vroeg voor de ochtend na tweede kerstdag..
Het was die dag net koud geworden dus er lag sneeuw langs de weg, en dat bleef zo tot in Parijs.

Om een uur of 5 ’s middags kwamen we aan bij het hotel. Onze routeplanner (tante Mio gedoopt) was de weg een beetje kwijt en heeft ons 3 keer hetzelfde rondje laten rijden tot wij er genoeg van hadden en een andere weg in sloegen. Hierdoor duurde de tocht iets langer dan gedacht. Voor ons hotel bleek je ’s avonds gratis te kunnen parkeren dus de auto kon voor de nacht blijven staan.

Na de tassen in de kamer gezet te hebben zijn we de stad in gegaan. Omdat ons hotel vlak bij de Seine lag besloten we om langs de Seine naar de Eiffeltoren te gaan lopen. We zaten niet heel ver van het centrum en we zagen de Eiffeltoren al liggen maar ‘t was best koud dus besloten we om met de metro te gaan. Konden we direct zo’n 3 dagen kaart kopen.

De Eiffeltoren bij nacht is heel mooi. Helemaal verlicht. En met die besneeuwde grond eronder… heel mooi. Maar ook glad, dus voorzichtig lopen.

Het was ondertussen al best laat dus gingen we onderweg naar Quartier Latin. Een wijk met goedkopere restaurantjes. We vonden na enig zoeken een straatje met restaurants waar je een simpel 3 gangen menu kon krijgen voor 10 euro en een halve liter wijn voor 10 a 12.

De volgende dag moesten we vroeg op. Om Parijs te zien natuurlijk, maar ook omdat de auto voor 8 uur weg moest zijn voor het hotel.

De gemiddelde parkeergarage in Parijs kost je ongeveer 25 euro per 12 uur. Dat vonden wij wel een beetje duur, maar een collega van Giljam had ons verteld van een garage in Porte St. Claude die goedkoper zou zijn. Maar dat lag aan de andere kant van de stad.

Maar wij er toch heen. Maar als we toch moesten rijden wilden we ook door Parijs. Dus we zijn via de Seine, place de la Concorde, de Avenue des Champs-Elysées en de rotonde rond de Arc de Triomphe naar de Peripherique gereden. Als je over de Champs-Elysées rijdt dan zie je in het verlengde van de Arc de Triomphe la Defense liggen een moderne wijk / voosstad van Parijs. Omdat we nu de auto nog hadden zijn we daar eerst heen gegaan. Ze hebben daar een moderne arc (la Grande Arche) gebouwd. Een kantoorgebouw met bovenin tentoonstellingsruimte en uitkijkplatform. We hebben in la Defense ontbeten en daarna zijn we onhoog gegaan. Omhoog ging je in glazen liften. Best heel gaaf!
Het was heel mooi om op het dak te staan maar helaas was het mistig dus heel veel uitzicht hadden we niet.

Hierna hebben we de auto naar de parkeergarage gebracht (10 euro per 24 uur, scheelt nogal!) en zijn we de stad in gegaan.

Ik zal even een korte opsomming geven van de toeristische dingen die we gezien hebben die dag, zie ook de foto’s.

De Sacré-Coeur. Heel mooi met kerst stal binnen en we moesten er via een omweg naar toe want de trappen waren dicht. We zijn via een pleintje gegaan (ik weet de naam niet maar ’t staat in iedere reisgids) wat meer schilders per vierkante meter bevatte dan ik mogelijk had geacht.

Naar beneden kon wel, via een soort kabelbaantje. Beneden aangekomen hebben we wat door de wijk gedwaald en onze eerste crêpe gegeten. Daarna zijn we doorgegaan naar Centre Pompidou. De rij om naar binnen te mogen was zo lang dat we genoegen hebben genomen met de buitenkant.

Op het plein voor Centre Pompidou staat een beeldentuin / waterbak. Maar vanwege de kou hingen de ijspegels aan de figuren. Brrrr…

De Notre-Dame. Ook hier was de rij te lang naar onze zin.

Daarna hebben we een stuk langs de oever van de Seine en door een winkelstraat gelopen op weg naar het Louvre. Door een schoenenwinkel en diverse kledingwinkels en een verkeerde afslag verlaat kwamen we pas aan bij het Louvre toen het al donker was. De piramides waren toen wel mooi verlicht. We zijn niet het Louvre in geweest, want zowel Giljam als ik waren er al een keer geweest en het was al laat. Maar ik moest wel naar de wc dus we zijn we in de centrale hal geweest.
Het Louvre heeft wel een hele leuke lift zijn we achter gekomen. Maar om dat uit te leggen moet je Giljam’s video zien.

Na het Louvre weer naar Quartier Latin. En eten, wel in een ander restaurantje.

De volgende dag was helaas al weer de laatste dag in Parijs. We hebben de tassen gepakt en bij de receptie van het hotel gelaten en zijn de stad weer in gegaan. Op naar de Eiffeltoren. Daar wilden we graag op en daar moesten we voor in de rij staan.

We hebben een uur in de kou gestaan voor we aan de beurt waren en toen was helaas de top gesloten en daar wilden we nu juist zo graag heen. Dan maar naar de tweede verdieping. Na daar een tijdje te hebben gelopen en van het uitzicht te hebben genoten en verscheidene toeristenwinkels in te zijn geweest om warm te worden, wilden we weer naar beneden gaan. Maar op dat moment werd net aangekondigd dat de top weer open gin. Dus wij een additioneel kaartje gekocht en op naar de top.
Was heel mooi daar. Je kon achter glas (binnen en dus warmer) rondlopen en boven het raam stond welke steden waar lagen en je had natuurlijk een heel mooi uitzicht.

Nadat we ook buiten een (snel) rondje gelopen hadden zijn we terug gegaan naar de tweede verdieping. Hier hadden we een kop warm en een crêpe nodig om op temperatuur te komen, maar ‘t was ‘t wel waard.

Na de tweede verdieping zakten we af naar de eerste. Dat is best maf. Het is zo groot dat ‘t niet meer als een toren voelt. Er zit een restaurant op en een postkantoor. Er was een foto tentoonstelling en er werden films vertoond van de bouw van de toren, het onderhoud en oudjaar 2000. Er was zelfs een ijsbaan gemaakt.

Hierna zijn we naar de Arc de Triomphe gegaan. Zoals je op de foto kunt zien sneeuwde het toen. Onder de Arc de Triomphe ligt het graf van de onbekende soldaat. Dat had ik nog nooit gezien. Was toch wel een mooi gezicht, met de eeuwige vlam.

Hierna geluncht bij de Mac, wij en de rest van Parijs want het was stervensdruk.

Op aanraden van m’n moeder gingen we toen naar de winkelstraat van parijs om de mooie kerst versieringen en speciale etalages te zien. Die waren echt geweldig. Hele etalages met bewegende poppen en… t is niet uit te leggen. Giljam heeft ze allemaal gefilmed. Maat ’t was heel leuk gedaan. Voor elke etalage was het heel druk, je moest in de rij staan om te kunnen kijken en voor de kinderen was er een verhoging gemaakt zodat ook zij het goed konden zien. Een van de twee warenhuizen die zulke mooie etalages had was Lafayette. Daar zijn we ook even naar binnen geweest. 7 verdiepingen en een mooi uitzicht vanaf het dak. En heel veel spullen. Op de foto kan je zien hoe groot en luxe het was.

Hierna was t snel door naar Montparnasse want daar wilde Giljam nog heel graag heen en ‘t begon al laat te worden. Op de 56 en 59 e verdieping van dit kantoorgebouw kan je uitkijken over heel parijs. Heel mooi en indrukwekkend, zeker met donker met alle lichtjes. Op de 56 kan je binnen rondlopen en vanachter glas de stad zien. De 59 is een dakterras.

Hierna moesten we toch echt opschieten. We hebben snel bij een restaurantje dat Flam heette gegeten en toen moesten we opschieten om nog op tijd bij de parkeergarage te zijn. Die ging op 10 uur dicht. Om 3 voor 10 stonden wij bij de uitrit (kosten 17,50, dus das best te doen). Dus dat was gelukt. Toen naar het hotel om de tassen op te halen en naar huis. Om 3 uur waren we thuis. (gaap, alhoewel, ik heb geloof ik het merendeel van de reis geslapen)

’T waren wel echt een geweldige paar dagen!!!!!

2 Comments:

Blogger Dirk said...

Nelleke,
Ha eindelijk weer nieuws!
Met jou incl. paarse muts + wanten + sjawl, en Giljam incl. rode neus van de kou (bis), en veel jaloers makende foto's van Parijs in kerstsfeer.
Die film van de Louvre-lift wil ik wel zien, trouwens, als die zo spannend is.
Wat klinkt Glasgow weer 'gewoon'.
Groeten aan je tante Mio, hopelijk is zij niet al te vaak de weg kwijt.

21:16  
Anonymous Anonymous said...

Nounou, zo te zien heb je je goed vermaakt in Parijs!

Nu nog een paar weekjes in Glasgow, hopenlijk natuurlijk ook leuk.

Succes met je tentamens!

Je broertje

20:08  

Post a Comment

<< Home